krajne.sk | Informačný portál obce


MENU OBEC


Novoročný príhovor – rok 2011

Prajem príjemný a krásny novoročný deň!

..., sekundy, minúty, hodiny, dni, týždne, mesiace ale aj roky od nepamäti plynú svojim tempom a ukazujú ubiehajúci čas, ten ktorý svet prežil vo všetkých radostiach a strastiach. A nie len čas našej matičky zeme, ale aj našej galaxie a celého vesmíru. Pre nekonečný vesmír je náš reálny čas, časom možno ani nemerateľným...lebo vesmír a ten kto ho riadi je večný...! Ale my máme a žijeme svoj čas, čas pre nás vymeraný, tu na tomto svete, čas ktorý by sme mali využiť pre ľudstvo a jeho lepší, krajší a plnohodnotnejší život. A aj v tento deň na prelome noci a rána sa udialo striedanie merateľných veličín, a aj rok sa s rokom zišiel a my sme sa stali svedkami toho čo nás zväčša neteší, hlavne tých, ktorí sme v mladších rokoch narodení, sme opäť o rok starší. Starší, ale o to skúsenejší a určite aj múdrejší, lebo tak ako víno aj človek vekom zreje. A tak skúsenejší, zrelší a múdrejší, ďalším rokom ošľahaní, sadáme k novoročnému stolu a pri dodržiavaní obyčajov našich predkov ukladáme do našich kroník opäť mnoho udalostí. Dnes na počiatku Nového roka 2011 vlhčíme hrot pera do dejinného kalamára a chystáme sa dopísať kapitoly roka končiaceho a na ne naviazať kapitoly nové v kronike histórie, v kronike našej obce, v rodinných kronikách, ale aj v kronike každej jednej osoby – osobnosti, ktorá v Krajnom žila a žije, tvorila ale aj tvorí a zveľaďuje svoju obec, svoj majetok – tak duchovný, ako aj hmotný.
Tu - u nás, na kopaniciach nachádzame spoločne oázu ticha, pokoja a lásky, ktorá lieči uponáhľané telo a ubolenú dušu a mnohí z nás to vedia a cítia, že práve tu je ten raj, kde človek môže načerpať nových síl a tu aj pookriať. Preto sem vedú cesty našich rodákov, ale aj ľudí, ktorí si Krajné obľúbili,jeho krásny, ale aj tvrdý kraj, ale zároveň aj ľudí tu žijúcich. Priali sme si nie len vo vianočný čas, kráčajúc po rodnej hrude, rozjímajúc cestou do chrámov božích a tak ako od nepamäti, trošičku premrznutí, ale o to unesenejší a otvorenejší rozjímať čo s nami má najvyšší za cieľ v budúcom období. Kam naše cesty nasmeruje, lebo len on vie čo a prečo robí, lebo len on rozhoduje o našom živote a osude. Ale nezabúdajme:, „človeče pomôž si sám, aj najvyšší ti pomôže“. Bez jeho pomoci by sme sa nikam nedostali, nič nevytvorili.....ale ak nebude v nás ochota spoločne sami pre seba niečo urobiť, nepomôžu ani volania o pomoc, lebo aj on pomáha len tým, ktorí chcú a vedia sa chopiť práce a uchopiť oťaže svojho života do svojich rúk, alebo použijú svoj um pre spoločnú vec, ktorá bude slúžiť nám všetkým. Sme si všetci vedomí že je to veľká zodpovednosť nie len voči nám žijúcim, ale hlavne voči budúcej generácii, ktorá po nás príde.......!
Vieme, všetci radi počujeme sľuby, sľuby a opäť len sľuby! Tie sa s ľahkosťou a veľkou pompou vyslovia,....lež nik potom nenachádza argument prečo sa sľub nedal splniť a sľúbené nebolo dodržané. Áno aj My spoločne si všetci sľúbme, že sa budeme snažiť nájsť to najsprávnejšie východisko, smerujúce k zlepšeniu života nás Krajňancov a tým aj k ďalšiemu napredovaniu našej obce. Nájsť správnu cestu si vyžaduje umenie kompromisov, umenie presvedčiť sa navzájom o správnosti krokov a prijať spoločne správne rozhodnutia, posúdiť vopred dôsledok svojich konaní a vedieť niesť aj zodpovednosť. Sme presvedčení, že spoločne so všetkými obyvateľmi našej obce ako aj s nastupujúcim zastupiteľstvom sa nám bude dariť táto neľahká úloha správne realizovať a tak nadviazať na predchádzajúce rozhodnutia orgánov ako aj vedenia obce.
S uznaním a úctou ďakujeme Vám všetkým, Vám, ktorí ste v predchádzajúcom volebnom období svojim umom, prácou a láskou našu obec dotvorili do tejto dnešnej podoby. Prejavujeme Vám úctu a vďaku za vyčerpávajúce hodiny hľadania najlepších ciest a riešení k odstráneniu problémov, ktoré ťažili našu obec a jej obyvateľov. Lebo len každodennou a usilovnou prácou sa mení nielen obec, dnešok, ale hlavne zajtrajšok.
Záverom dovoľte, aby som za poslancov obecného zastupiteľstva, riadiacich pracovníkov obce, ako aj v mene svojom, všetkým nám spoločne popriať veľa zdravia, šťastia i pracovných úspechov a splnenie osobných predsavzatí v nastávajúcom novom roku. Dvíham času a zvolávam: „Na zdravie!“

Ing. Vladislav Šuster
starosta obce


ELEKTRONICKÁ POŠTA

NA FACEBOOKU

INTERAKTÍVNA MAPA
Interaktívna Google mapa
PROJEKTY PODPORENÉ EU
Projekty podporené EU