krajne.sk | Informačný portál obce


MENU OBEC


Novoročný príhovor

Vážení obyvatelia obce Krajné, Krajňanci!

Na prelome rokov sa v našom slovníku akosi častejšie objavuje slovíčko ČAS, teraz však skôr v takých príjemnejších spojeniach – čas sviatočný, čas vianočný, čas novoročný...
Čas. Žijeme uprostred neho, vnímame ho a predsa – ktovie, či vôbec naozaj existuje, či to nie je len naša neschopnosť vnímať veci celostne, v jednote ich vzniku aj zániku – a preto si pomáhame barličkou času, nazývajúc to prvé „predtým“ a to druhé „potom“. Trápime sa koncom a tešíme začiatkom, hoci v každom začiatku je obsiahnutý už aj jeho koniec a žiaden koniec nie je absolútny, vždy po ňom niečo nasleduje – i keď niekedy nevieme, čo... To platí od vzniku a zániku vesmíru až po zrodenie a koniec ľudského života a skoro všetkého živého i neživého okolo nás.
A aj rok je len symbolickým výsekom, ktorý sme si vložili do plynutia času, aby sme ho mohli „organizovane“ vnímať. Barličkou sa nám stal pohyb našej zemegule a jej hviezdy – Slnka, zrniek piesku vo vesmíre, ktorých existencia je tiež len zábleskom medzi vznikom a zánikom v jeho bytí.
Rok skončil. Pristavme sa, zamyslime sa – nie preto, že jeden končí a druhý začína, lebo takto by sme sa mohli pristaviť a zamyslieť aj pri každom jednom dátume – ale zamyslime sa na tým, s kým sme plynuli v tomto úseku medzi vznikom a zánikom, ako sme plynuli, prečo sme plynuli, kam sme plynuli..., či sme len plynuli, či nás čas len unášal, alebo sme v ňom menili náš smer, či sme sa my menili v ňom, ako sme sa menili... a s kým sme sa menili, s kým sme plynuli... S kým nám bolo dobre a príjemne spolu plynúť, možno sa aj spolu meniť, možno aj meniť svet okolo nás, a možno len tak – byť príjemne vedľa seba, blízko alebo aj ďaleko, ale v tom istom čase...
Všetkým tým, s ktorými mi bolo príjemne žiť v tom istom čase roku 2007 a s ktorými mi – dúfam ( a dúfam, že aj im) – bude príjemne žiť aj v roku 2008, želám aj naďalej veľa príjemných chvíľ.
Pripíjam, s autorom týchto myšlienok na to, aby sa nám Krajňancom spoločne darilo meniť náš svet okolo nás. A chcem nielen nám, ale aj tým, ktorí majú blízko ku Krajnému, ako aj celému svetu, zaželať v tomto novom roku, len a len mnoho prekrásnych chvíľ!

(So súhlasom PhDr. Ing. Stanislava Konečného PhD., boli v novoročnom príhovore použité jeho myšlienky. Ďakujem.)

Vladislav Šuster
starosta obce


ELEKTRONICKÁ POŠTA

NA FACEBOOKU

INTERAKTÍVNA MAPA
Interaktívna Google mapa
PROJEKTY PODPORENÉ EU
Projekty podporené EU