krajne.sk | Informačný portál obce


MENU OBEC


Pochovávanie basy v Krajnom


Pochovávanie basy v Krajnom

Fašánek sa krátí, už sa nenavrátí......
Tak je. V uplynulých dňoch sa skončilo obdobie fašiangu čas veselia a zábav. Ale ako sa na správnych folkloristov patrí, treba zachovávať staré zvyky a s obdobím tancovačiek sa riadne rozlúčiť.
Nebolo tomu inak ani dňa 17.02. tr., keď sa v Krajnom konalo Pochovávanie basy.
Našim hosťom predviedli súboráci z FS Krajnanec, pásmo "Fašiangy". V ňom je zachytený obraz dediny cez fašiang, keď mládenci s dievčencami idú cez ňu so spevom, v ktorej chalupe im otvoria, tam zavinšujú, aby im vysoké konope vyrástlo, ba aj do košíčka slaninky vypýtajú. U richtára sú z takejto návštevy potešení, krojovancom ulejú za štamperlík, kysnutých koláčov a šišiek ponúknu, do klobúkov i grajcáre hodia. Keď sa takto dobre najedia a napijú, tak Jano rozkáže muzikantom, nech mu zahrajú, vyzvŕta richtárovu dievku a všetci sa zabávajú, tancujú, pokiaľ niekto nezavelí, že je už čas poberať sa do druhej chalupy..
Po tejto scénke domácich folkloristov hosťom zatancoval FS Partizán zo Slovenskej Ľupče tance "Palicový" a "Detva. "A aby sa nám všetkým nemálilo, tak zahrali aj na fujaru a gajdy.
Bohatý program sa skončil a my sme mali poslednú možnosť všetkých povykrúcať za zvuku Krajnanskej cimbalovky.
O polnoci do sály prišiel smútočný sprievod s už "zosnulou" basou Eleonórou. "Pán farár" so svojimi pomocníkmi vykonali obrad nad našou basou, zaspomínali na jej mladé roky, keď ešte bola vrtká a všetkých nás zabávala na tancovačkách......
Na teraz už zábavám odzvonilo. My, súboráci, tešíme sa na každé milé stretnutie s vami a kiež by sme sa ešte mnoho rokov stretávali v tak hojnom počte a to nielen v podvečer konca fašiangu.
Zároveň chceme poďakovať všetkým, ktorí vynaložili snahu na to, aby sme mohli toto podujatie usporiadať.
Veríme, že spoločne budeme môcť naďalej zachovávať ľudové tradície a stretávať sa v našom regióne na sviatky folklóru po celý rok.

Miriama Mramúchová, FS Krajnanec


ELEKTRONICKÁ POŠTA

NA FACEBOOKU

INTERAKTÍVNA MAPA
Interaktívna Google mapa
PROJEKTY PODPORENÉ EU
Projekty podporené EU